Nie lubię skomplikowanych posiłków, wykwintnych potraw szykowanych godzinami. Lubię zdrowo, szybko i dobrze zjeść. Nie jestem fanką kuchni polskiej, tłustej, ciężkiej, takiej z czasów „naszych mam”. Ziemniaki pływające w sosie, kotlety smażone na patelni pełnej oleju – to zdecydowanie nie dla mnie. Zapiekanka warzywna – to jest to!
Po pierwsze musi być zdrowo, a jak zdrowo to na pierwszym miejscu muszą być WARZYWA. Niemal każde danie jakie przygotowuję opiera się na warzywach. Ostatnio tak się wprawiłam, że nawet nastoletnie dziecko je zakamuflowane w potrawach warzywa. Zapiekanka warzywna będzie tutaj idealna.
Co dzisiaj na obiad? Zapiekanka warzywna!
Jak zwykle przygotowałam go z tego co było w lodówce. Staram się nie marnować jedzenia, więc z dolnej szuflady przeznaczonej na owoce i warzywa wyciągam wszystko co jak najprędzej trzeba było zużyć.
Szykujemy – zapiekanka warzywna na cieście francuskim
Ciasto oczywiście kupne, bo takie miałam w lodówce, bez zbędnego wysiłku. Co zatem potrzebujesz?
Oto lista składników do przygotowania zapiekanki warzywnej:
Warzywa:
3 pomidory – obrane ze skórki (wystarczy włożyć do miski i zalać wrzątkiem na 4 minuty a skórkę zdejmiesz nawet ręką)
1 cukinia (nie obieram, bo uważam to za zbędny element zabierający czas)
1 marchewka (nie obieram, wiadomix)
resztka brokułu i kalafiora
kukurydza z kolby (może być z puszki)
Przyprawy: sól, papryka wędzona, papryka słodka, pieprz cykane, łyżka koncentratu pomidorowego
Mięso: 500g piersi z indyka lub kurczaka
Jajka: 4 sztuki
Zapiekanka warzywna – jak ją robimy:
Na jedną patelnię wrzucamy pokrojone pomidory, startą na tarce cukinię i marchewkę, pokrojone szypułki brokułu i kalafiora oraz kukurydzę. Wszystko doprawiasz przyprawami i smażysz pod przykryciem aż staną się miękkie. Następnie odkrywasz i pozwalasz, żeby woda odparowała, a masa stała się gęsta.
W międzyczasie na drugą rozgrzaną patelnię wrzucasz pokrojone na małe kawałeczki mięso i smażysz przez kilka minut. Tak usmażone mięso wrzucasz do warzyw. Piekarnik nagrzewasz do 200 C, ciasto wykładasz na blachę o wymiarach 40cm/30cm. Pod ciasto możesz podłożyć papier do pieczenia. Ciasto francuskie podczas pieczenia się podnosi, więc możesz położyć na wierzch łyżki lub noże stalowe, żeby za bardzo się nie wybrzuszyło i pieczesz je przez 10min.
W tym czasie do nieco ostudzonych warzyw z mięsem dodajesz 4 jajka i wszystko mieszasz. Tak przygotowaną masę wykładasz ma ciasto francuskie i zapiekasz w temperaturze 180 C przez 35 minut (piekarnik z termoobiegiem góra-dół)
U nas taka zapiekanka warzywna znika od razu. Na drugi dzień nic się nie uchowa 🙂 Możesz zabrać pokrojoną do pracy lub szkoły.
Ciekawy pomysł, ale czy szybko i prosto? Dla faceta na pewno nie. Szybko to jest odgrzać zapiekankę lub pizze z biedy 😉
No no ale można kiedyś spróbować, bo wygląda obłędnie. Żonie pokażę.
Coś podobnego dzisiaj zrobiłam na cieście francuskim. To co było w lodówce pokroiłam i starłam na tarce (marchew, pietruszkę, 2 pomidory, cukinię i mięso) wrzuciłam na patelnię i gotowe.