taratuszki faworki przepis

Taratuszki czyli rosyjskie faworki na kefirze tłustoczwartkowe przekąski

W tym roku tłusty czwartek przypada 24 lutego. Jak co roku głośno jest w mediach o pączkach, chrustach, faworkach i mega kalorycznych przekąskach. Każdy z nas mówi sobie w duszy: „przecież to tłusty czwartek, raz do roku można sobie pozwolić”. No właśnie. Na co sobie pozwalacie w końcówce karnawału? Czy w tłusty czwartek do woli objadacie się pączkami i faworkami? Robicie je sami? Czy kupujecie tuzin w pobliskim markecie?

Objadają się znajomi i sąsiedzi. Koledzy w pracy i w szkole. W biurze roznosi się zapach smażonych pączków nadziewanych różaną marmoladą. Zośka przyniosła faworki usmażone samodzielnie w domu, a Janek chrusty kupione w pobliskiej piekarni. I jak tu nie zjeść? No nie da się, nie da! Chyba każdy w tym dniu spróbuje choć jednej tłustoczwartkowej przekąski. Z przymusu lub z własnej chęci, ale spróbuje. U nas nie jest inaczej. A nawet lepiej, bo nadszedł właśnie wieczór, a w roli głównej wjechały na kolację taratuszki, ni to pączki, ni to chrusty.

Taratuszki (Таратушки) – faworki inne niż wszystkie

Nie są takie zwykłe faworki, jakie znamy z dzieciństwa. Moja mama robiła takie cieniutkie, chrupkie i kruche. A te są mięsiste, pulchne i przypominają bardziej pączki. Taratuszki to faworki w rozmiarze XXXL. Śmieję się, że to faworki dla ludzi, którzy nie lubią przemęczać się w kuchni. Są duże i robi się je raz dwa. Dzisiaj będzie przepis na tzw. TARATUSZKI, czyli rosyjskie faworki na kefirze. Są popularne w krajach po naszej wschodniej granicy, w Ukrainie, Białorusi i Rosji.

Składniki na taratuszki (wyjdzie około 25 sztuk)

• 2 szklanki mąki pszennej (typ 450 lub 650)
• 1 jajko
• 1 szklanka kefiru
• 1 łyżeczka sody oczyszczonej
• 1,5 łyżki cukru (drobnego białego)
• 1 łyżka wódki

Dodatkowo:
• cukier puder do oprószenia
• 0,5 l oliwy do smażenia

Jak przygotować taratuszki?

Taratuszki to faworki na kefirze i sodzie, to właśnie dzięki nim wyrosną na mięciutkie i pulchne. Uważajcie, bo mojemu mężowi przypominają dzwonki karpia i smażoną rybę. Oj nabrał ochoty, więc pewne niebawem będzie i ryba 🙂 Ale wracamy do taratuszków:

1) Do miski wsyp wszystkie składniki i wymieszaj na jednolite ciasto, jeżeli będzie zbyt wilgotne dosypać możesz mąki
2) Ciasto z miski wyłóż na blat posypany mąką i rozwałkuj. Moja wersja ma około 5-8 mm grubości.

taratuszki przepis najlepszy
3) Nożem potnij na ciasto na kawałki o szerokości większej niż 5cm. Tutaj nikt nie będzie mierzył więc możesz szaleć do woli 😉
4) W każdym kawałku zrób nacięcie nożem i przełóż jeden koniec tak by wyszedł zawijas

przepis na faworki jak pączki
5) Smaż na złocisty kolor na rozgrzanym oleju (na patelni lub w garnku)

taratuszki jak przygotować
6) Na koniec posyp cukrem pudrem i przygotuj sobie pyszną kawę.

przepis na taratuszki i faworki

Co to jest tłusty czwartek

Tłusty czwartek to ostatni czwartek przed wielkim postem w chrześcijańskim kalendarzu. Wywodzi się on z pogańskich zwyczajów nie mających początkowo związku z wierzeniami ani religiami. Był to dzień, w którym świętowano odejście zimy i nadejście wiosny. Ucztowanie polegało na jedzeniu tłustych potraw, zwłaszcza mięs oraz piciu wina. Zagryzkę stanowiły pączki przygotowywane z ciasta chlebowego i nadziewane słoniną. Rzymianie obchodzili w ten sposób raz w roku tzw. tłusty dzień.

Dzisiaj tłusty czwartek znany jest także jako: zapusty, mięsopust i karnawał. Rozpoczyna on ostatni tydzień karnawału. W Polsce oraz w katolickiej części Niemiec, w tym dniu dozwolone jest objadanie się do syta tłustymi potrawami zwłaszcza pączkami i faworkami.

Dzień ten jest świętem ruchomym i nie stałej daty. W roku 2022 przypada 24 lutego. Następny czwartek ten po Środzie Popielcowej należy do okresu Wielkiego Postu. Chrześcijanie ze względów religijnych i w ramach pokuty zachowują post czyli wstrzemięźliwość od przyjmowania niektórych pokarmów.

Tłusty czwartek słynie z jedzenie pączków i faworków, chrustów i chruścików, a także taratuszków. Czy wiesz, że dawniej objadano się pączkami nadziewanymi słoniną, boczkiem i mięsem, które obficie zapijano wódką? Wyobrażasz sobie pączka w piekarni z mielonym mięsem lub nadziewanego warzywami? A jeżeli chodzo o warzywa to koniecznie zajrzyj do moje przepisu na warzywny pasztet.

Powiązane wpisy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *