Raz na miesiąc chwytam w pobliskim warzywniaku 2 lub 3 duże sztuki. Bataty – słodkie, rozpływające się ustach, kremowe. Ni to obiad, ni deser. Nie każdy je jednak lubi. Mój mąż i córka nie przepadają za ich słodkim smakiem, wolą nasze, tradycyjne, polskie ziemniaki. Bataty są jednak proste w przygotowaniu, nie trzeba je obierać, wystarczy przekroić na pół i prawie gotowe. Pieczone bataty – palce lizać!
Bataty – co to jest?

Wilec ziemniaczany (Ipomoea batatas) – to bylina należąca do rodziny powojowatych. Znany pod kilkoma nazwami: batat, patat, kūmara lub słodki ziemniak. Pochodzi z Ameryki Południowej i Ameryki Środkowej. Nie jest znany w dzikim stanie, jest natomiast popularny w uprawie w całej strefie tropikalnej.
Jadalna jest część podziemna rośliny – bulwa. Osiągają wagę do 3 kg. Mają pomarańczowy, biały, różowy lub czerwony miąższ.
Batat jest powszechnie uprawiany w strefie międzyzwrotnikowej. Na obszarach o wilgotnym i ciepłym klimacie. Głównymi producentami są kraje azjatyckie: Chiny, Indonezja, Indie i kraje afrykańskie: Malawi, Tanzania, Nigeria, Uganda. Istnieje wiele odmian uprawnych.
Ciekawostka o batatach
Czy wiesz, że istnieją dwie odmiany batatów: gorzka i słodka. W sklepach spożywczych znajdziemy jedynie wersję słodką, nadającą się do bezpośredniego spożycia. Ta gorzka wersja jest dla ludzi trująca, jednak można to zmienić i przygotować takie bataty do spożycia. Trzeba je obrać ze skórki, wyłożyć na tacy i wystawić na działanie słońca. Pod wpływem promieni słonecznych z ziemniaków wypływają trujące toksyny i taki batat staje się zdatny do spożycia.
Zastosowanie batatów
Batat używany jest w przemyśle spożywczym. Do bezpośredniego spożycia nadaje się po ugotowaniu lub upieczeniu. Z batatów wytwarza się też mąkę, skrobię, alkohol i płatki.
Pieczone bataty – jak przygotować, wartości i właściwości odżywcze
Są osoby, które je lubią i są osoby, które ich nie trawią, i są takie, które je zjedzą, ale żeby była to ich najlepsza przekąska nie zaprzeczą i nie potwierdzą 🙂 Bataty od czasu do czasu mogą się pojawić w naszym jadłospisie. To ciekawy pomysł na szybką przekąskę. Jeżeli mamy skama na coś słodkiego to batat będzie tutaj całkiem na miejscu.
Wartości i właściwości odżywce pieczonych batatów
Bez wątpienia bataty zawierają dużą ilość skrobi – 20% oraz cukrów – 3%. Słodkie ziemniaki są bogate w węglowodany złożone i błonnik. Są cennym źródłem witamin i mikroelementów, takich jak witamina A, C oraz witaminy z grupy B (B1, B2, B6). Bataty są źródłem β-karotenu i polifenoli, które stanowią naturalne przeciwutleniacze. Przede wszystkim bataty mają niski indeks glikemiczny i zawierają 86 kcal na 100 g.
Jak przygotować pieczone bataty?
Pieczone bataty przyrządza się raz dwa:
1) Rozgrzej piekarnik do 190 st. C
2) Blachę lub foremkę wyłóż papierem do pieczenia
3) Bataty umyj pod bieżącą wodą i przekrój na pół (nie obieraj ich ze skórki)
4) Natrzyj bataty olejem (może być rzepakowy, słonecznikowy)
5) Posyp swoimi ulubionymi przyprawami: sól, pieprz, papryka wędzona, zioła prowansalskie, pieprz cytrynowy.
6) Możesz też zaszaleć i zrobić bataty z odrobiną miodu – miód możesz dodać do oliwy i przez posypaniem przyprawami je nasmarować.
Ile piec bataty?
Bataty piecz w 190 st. C przez 40 minut. Sprzedam Ci taki myk: po upływie 50 minut wyłącz piekarnik i zapomnij, że batatyy są w środku 🙂 Zobaczysz za 2-3 godziny będą rozpływać się ustach.
Bez wątpienia już Ci ślinka cieknie na samą myśl o tak pysznej przekąsce. Przy okazji robienia najbliższych zakupów zapisz sobie: 3 sztuki batatów. Przyjemnego delektowania się! Zajrzyj też do naszego przepisu na chleb żytni na zakwasie. Zaczniesz go robić, to będziesz robić go już na okrągło.
Mmmm, mniam mniam. Od czasu do czasu robię i bataty i zmienmniaki pieczone. Moje dziecko uwielbia ziemniaki i polskie i bataty w każdej postacie. Ale to jak z makaronem, każde dziecko je lubi 🙂