pieczone bataty ile piec

Pieczone bataty – najlepszy przepis

Raz na miesiąc chwytam w pobliskim warzywniaku 2 lub 3 duże sztuki. Bataty – słodkie, rozpływające się ustach, kremowe. Ni to obiad, ni deser. Nie każdy je jednak lubi. Mój mąż i córka nie przepadają za ich słodkim smakiem, wolą nasze, tradycyjne, polskie ziemniaki. Bataty są jednak proste w przygotowaniu, nie trzeba je obierać, wystarczy przekroić na pół i prawie gotowe. Pieczone bataty – palce lizać!

Bataty – co to jest?

pieczone-bataty-słodkie
Pieczone bataty – aż ślinka cieknie.

Wilec ziemniaczany (Ipomoea batatas) – to bylina należąca do rodziny powojowatych. Znany pod kilkoma nazwami: batat, patat, kūmara lub słodki ziemniak. Pochodzi z Ameryki Południowej i Ameryki Środkowej. Nie jest znany w dzikim stanie, jest natomiast popularny w uprawie w całej strefie tropikalnej.

Jadalna jest część podziemna rośliny – bulwa. Osiągają wagę do 3 kg. Mają pomarańczowy, biały, różowy lub czerwony miąższ.

Batat jest powszechnie uprawiany w strefie międzyzwrotnikowej. Na obszarach o wilgotnym i ciepłym klimacie. Głównymi producentami są kraje azjatyckie: Chiny, Indonezja, Indie i kraje afrykańskie: Malawi, Tanzania, Nigeria, Uganda. Istnieje wiele odmian uprawnych.

Ciekawostka o batatach

Czy wiesz, że istnieją dwie odmiany batatów: gorzka i słodka. W sklepach spożywczych znajdziemy jedynie wersję słodką, nadającą się do bezpośredniego spożycia. Ta gorzka wersja jest dla ludzi trująca, jednak można to zmienić i przygotować takie bataty do spożycia. Trzeba je obrać ze skórki, wyłożyć na tacy i wystawić na działanie słońca. Pod wpływem promieni słonecznych z ziemniaków wypływają trujące toksyny i taki batat staje się zdatny do spożycia.

Zastosowanie batatów

Batat używany jest w przemyśle spożywczym. Do bezpośredniego spożycia nadaje się po ugotowaniu lub upieczeniu. Z batatów wytwarza się też mąkę, skrobię, alkohol i płatki.

Pieczone bataty – jak przygotować, wartości i właściwości odżywcze

Są osoby, które je lubią i są osoby, które ich nie trawią, i są takie, które je zjedzą, ale żeby była to ich najlepsza przekąska nie zaprzeczą i nie potwierdzą 🙂 Bataty od czasu do czasu mogą się pojawić w naszym jadłospisie. To ciekawy pomysł na szybką przekąskę. Jeżeli mamy skama na coś słodkiego to batat będzie tutaj całkiem na miejscu.

Wartości i właściwości odżywce pieczonych batatów

Bez wątpienia bataty zawierają dużą ilość skrobi – 20% oraz cukrów – 3%. Słodkie ziemniaki są bogate w węglowodany złożone i błonnik. Są cennym źródłem witamin i mikroelementów, takich jak witamina A, C oraz witaminy z grupy B (B1, B2, B6). Bataty są źródłem β-karotenu i polifenoli, które stanowią naturalne przeciwutleniacze. Przede wszystkim bataty mają niski indeks glikemiczny i zawierają 86 kcal na 100 g.

Jak przygotować pieczone bataty?

Pieczone bataty przyrządza się raz dwa:

1) Rozgrzej piekarnik do 190 st. C
2) Blachę lub foremkę wyłóż papierem do pieczenia
3) Bataty umyj pod bieżącą wodą i przekrój na pół (nie obieraj ich ze skórki)
4) Natrzyj bataty olejem (może być rzepakowy, słonecznikowy)
5) Posyp swoimi ulubionymi przyprawami: sól, pieprz, papryka wędzona, zioła prowansalskie, pieprz cytrynowy.
6) Możesz też zaszaleć i zrobić bataty z odrobiną miodu – miód możesz dodać do oliwy i przez posypaniem przyprawami je nasmarować.

Ile piec bataty?

Bataty piecz w 190 st. C przez 40 minut. Sprzedam Ci taki myk: po upływie 50 minut wyłącz piekarnik i zapomnij, że batatyy są w środku 🙂 Zobaczysz za 2-3 godziny będą rozpływać się ustach.

Bez wątpienia już Ci ślinka cieknie na samą myśl o tak pysznej przekąsce. Przy okazji robienia najbliższych zakupów zapisz sobie: 3 sztuki batatów. Przyjemnego delektowania się! Zajrzyj też do naszego przepisu na chleb żytni na zakwasie. Zaczniesz go robić, to będziesz robić go już na okrągło.

Powiązane wpisy.

Jeden komentarz: “Pieczone bataty – najlepszy przepis

  1. Mmmm, mniam mniam. Od czasu do czasu robię i bataty i zmienmniaki pieczone. Moje dziecko uwielbia ziemniaki i polskie i bataty w każdej postacie. Ale to jak z makaronem, każde dziecko je lubi 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *