pasztet z cukinii i oliwek

Pasztet wielkanocny z cukinii i oliwek

Znajdziesz tutaj przepis na pasztet wielkanocny w nieco innym wydaniu. Bez mięsa, jajek, typowo wegetariański. Co potrzebujesz?

Składniki:
2 średniej wielkości cukinie
½ opakowania sera feta (lub sałatkowo-kanapkowy typu feta) 150g
pół słoika oliwek bez pestek
½ szklanki bułki tartej

Przyprawy: sól, pieprz cytrynowy, pieprz ziołowy
Dodatkowo: foremkę jednorazową lub wielokrotnego użytku

pasztet

Jak zrobić pasztet z cukinii i oliwek?

1. 2 cukinie umyj i zetrzyj w całości na tarce o grubych oczkach.
2. Cukinie przełóż do miski i posól – odstaw na 20 minut by puściły sok
3. Po 20 minutach odciśnij sok z cukinii (robię to w rękach porcjami)
4. Do odciśniętej cukinii dodaj ser feta i wymieszaj
5. Oliwki przekrój na pół i dodaj do reszty
6. Dodaj pół szklanki bułki tartej
7. Wszystko dopraw dobrze pieprzem i solą

Foremkę natłuść oliwą lub masłem i przyprósz bułką tartą. Tak przygotowaną foremkę wstaw do piekarnika nagrzanego góra=dół do temperatury 180 st. C i piecz przez 60 minut. Idealnie smakuje po wystygnięciu i leżakowaniu w lodówce przez kilka godzin.

pasztet wielkanocny

Oliwki – jakie wybrać?

Głównym składnikiem pasztetu jest cukinia, ale dużą rolę odgrywają tutaj oliwki. Jest to moja ulubiona przekąska. Jadłam już różne, ale ostatnio moje podniebienie skradły oliwki Lola Olives Spanish Topas – można je zakupić w Auchan. Jak ich spróbujesz to nie kupisz już żadnych innych. Zobaczysz.

oliwki najlepsze na świecie

Oliwka to owoc oliwki europejskiej (Olea europaea), pestkowiec. Służy jako surowiec do produkcji oliwy lub jako oliwki stołowe. Głównymi producentami są kraje Unii Europejskiej (głównie Hiszpania), Egipt i Turcja. Wygląd oliwki różni się w zależności od podgatunku. Wśród przedstawicieli różnych podgatunków oliwki europejskiej (Olea europaea) owoce (pestkowce) mają długość 5–25 mm i średnicę 4–12 mm. Wewnątrz zawierają pojedynczą, dużą pestkę.

Wartości odżywcze oliwek

W zależności od gatunku na 100g oliwek:
Wartość energetyczna −1741 kJ (164-455 kcal)
Białka 1,0–2,2 g
Węglowodany 2,5–8,9 g
Tłuszcze 15,5–46,9 g

Witaminy:
Flawonoidy (polifenole) 24–334 mg

Makroelementy:
Wapń 21,9 – 168,1 mg
Sód 0,9 -1,8 mg

Zawartość białka w oliwkach jest niska. Ze względu na zawartość aminokwasów stanowią jednak wartościowe pożywienie. Szczególnie niska jest zawartość węglowodanów. Ze względu na zużycie cukrów przez organizmy prowadzące fermentację, co ma miejsce w trakcie przygotowywania oliwek do spożycia, w gotowym produkcie mogą znajdować się jedynie śladowe ilości cukrów. W oliwkach znajdują się niewielkie ilości witamin B, witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (A, E); zawartość witaminy C jest niska (1mg/100g).
Niezależnie od obróbki oliwki są bogate w polifenole. Zawartość soli zależy od sposobu przygotowania produktu.

pasztet z cukinii

Cukinia – dlaczego warto ją jeść?

Cukinia nazywana jest inaczej kabaczkiem, należy do warzyw dyniowatych. Jest lekkostrawna, dlatego znajdziesz ją w większości dań dietetycznych. Zawiera potas, żelazo i magnez oraz witaminę C, witaminę K, witaminę PP i witaminę B1, beta karoten. Możesz ją jeść na surowo, pieczoną, smażoną. Jedz ją do woli, bo jedno jest pewne od niej nie utyjesz.

Wartości odżywcze cukinii (w 100 g)

Wartość energetyczna – 21 kcal
Białko 2.71 g
Tłuszcz 0.40 g
Węglowodany 3.11 g
Błonnik 1.1 g
Witaminy:
Witamina C 34.1 mg
Tiamina 0.042 mg
Ryboflawina 0.036 mg
Niacyna 0.705 mg
Witamina B6 0.142 mg
Kwas foliowy 20 µg
Witamina A 490 IU
Minerały:
Wapń 21 mg
Żelazo 0.79 mg
Magnez 33 mg
Fosfor 93 mg
Potas 459 mg
Sód 3 mg
Cynk 0.83 mg
(Źródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference)

Wszystko co znajdziesz w pasztecie jest zdrowe. Cukinia, oliwki, ser – dostarczą Ci potrzebnych składników odżywczych. No może bułkę należało by pominąć, ale musisz zastąpić ją czymś co scali pasztet w jedną masę (np. jajka).

Szukasz innych ciekawych przepisów na pasztety? Zajrzyj do naszych przepisów na: pasztet wegetariańskifit zapiekankę z warzywami.

pasztet z oliwkami

Powiązane wpisy.

komentarze:

  1. Ciekawy pomysł na pasztet. Zazwyczaj jak kupuję oliwki to są bez smaku. Te w Biedzie lub w Lidlu nie są smaczne. Trzeba będzie spróbować tych z Ruchana.

  2. Muszę przyznać, że specyficzny jest. Żona robiła i mi zupę ogórkową przypomina w smaku 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *