pasztet wegetariański

Zapiekanka w formie pasztetu to super pomysł na śniadanie, obiad lub kolację. Pasztety warzywne robię od dłuższego czasu i zawsze się sprawdzają. Są przede wszystkim zdrowe. Idealnie nadają się na przekąskę, do chleba lub jako danie główne na obiad. Można jeść je na gorąco lub zimno. To także dobry sposób na przemycenie do naszego jadłospisu dużej ilości warzyw. Zobaczysz, jeżeli raz zrobisz pasztet wegetariański, będziesz do niego wracać regularnie.

Dobrze doprawiony pasztet wegański polubi nawet ten, kto nie przepada za gotowanymi warzywami. Dzisiaj zamieszczam przepisy na dwa sprawdzone, wegetariańskie pasztety. Mam nadzieję, że spróbujecie je zrobić, a ich smaki przypadną wam do gustu.  To przepisy na wegetariańskie pasztety, w składzie których znajdziesz m.in. jajka, ser ,żółty i twaróg, czyli produkty odzwierzęce.

pasztet wegetariański

Pasztet numer 1: burakowo-twarogowy

Składniki:
500g ugotowanych buraków (kupuję gotowe)
400g twarogu białego półtłustego
200g sera żółtego (np. gouda)
200g pieczarek
2 cebule
3 jajka
0,5 szklanki bułki tartej
0,5 szklanki kaszy manny
Przyprawy do smaku: sól, pieprz, pieprz cayenne, ostra papryka, słodka papryka (możesz dodać przyprawy, które lubisz)

Przygotowanie:
2 cebule pokój w kostkę i przysmaż na odrobinie oleju. Do cebuli dodaj pokrojone drobno pieczarki i smaż aż się zarumienią. Buraki i ser żółty zetrzyj na tarce o dużych oczkach. W dużej misce rozdrobnij widelcem twaróg, dodaj do niego starte buraki i ser żółty, pieczarki z cebulką, pół szklanki bułki tartej, pół szklanki kaszy manny, 3 jajka + przyprawy. Wszystko wymieszaj. Masę przełóż do foremki o wymiarach 20cm/10cm. Foremki posmaruj masłem i oprósz bułką tartą, pozwoli to na szybkie i bezproblemowe wyjęcie z nich pasztetu. Z powyższych składników wyjdą dwie porcje. Przy wyrobie pasztetów korzystam z foremek jednorazowych tzw. keksówek. Nagrzej piekarnik do temperatury 180 st. C grzanie góra-dół bez termoobiegu. Wstaw pasztety na około 70-75 minut.

pasztet cukinia marchewka

Pasztet numer 2: cukiniowo-marchewkowy

Składniki:
2 średnie cukinie
3 duże marchewki
150 g sera żółtego (np. gouda w kostce)
2 cebule
3 jajka
0,5 szklanki bułki tartej
0,5 szklanki kaszy manny
Przyprawy do smaku: sól, pieprz, pieprz cayenne, ostra papryka, słodka papryka w proszku (możesz dodać przyprawy, które lubisz)

Przygotowanie:
2 cebule pokój w kostkę i przysmaż na odrobinie oleju (np. rzepakowy lub słonecznikowy). Cukinie zetrzyj na tarce o grubych oczkach, posól i odstaw na pół godziny by puściły sok. Następnie odciśnij cukinię z soku (możesz wykorzystać do tego cedzak). Do cukinii dodaj startą na grubych oczkach marchewkę, starty ser żółty, smażoną cebulkę, bułkę tartą, kaszę mannę, jajka i przyprawy. Dopraw pasztety wedle uznania. Lubię mocno przyprawiony, więc dodaję sporo pieprzu cayenne i ostrej papryki. Wszystko wymieszaj. Masę przełóż do foremki o wymiarach 20cm/10cm. Foremki posmaruj masłem i oprósz bułką tartą, pozwoli to na szybkie i bezproblemowe wyjęcie z nich pasztetu. Z powyższych składników wyjdą dwie porcje. Przy wyrobie pasztetów korzystam z foremek jednorazowych tzw. keksówek. Nagrzej piekarnik do temperatury 180 st. C grzanie góra-dół bez termoobiegu. Wstaw pasztety na około 70-75 minut.

Pasztet wegetariański to pyszne warzywa, w których skrywa się całe mnóstwo potrzebnych witamin. Buraczki, marchewka, cukinia – bez wątpienia polubisz je w formie pasztetu. Raz spróbujesz, a na pewno będziesz do nich wracać regularnie. Powyższe przepisy sprawdzą się przy każdym pasztecie warzywnym jaki sobie wymyślisz. Jeśli w ciągu tygodnia nie masz czasu na tworzenie wymyślnych dań, warto posiłkować się sprawdzonymi i szybkimi formami. Jeżeli masz godzinkę wolnego w weekend, warto poświęcić ją na zrobienie pasztetu, a będziesz mieć w lodówce szybką i zdrową przekąskę.

Powiązane wpisy.

Jeden komentarz: “Pasztet wegetariański

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *