Czasami się zdarza, że chlebak świeci pustkami. Szczególnie jesienną i zimową aurą ciężko wybrać się do piekarni po bułki. Wtedy wolę przygotować coś wytrawnego w kuchennym zaciszu. Dzisiaj, późnym wieczorem, wjechała na stół focaccia. Pytasz się co to takiego? Prawdę mówiąc nic szczególnego. Można by rzec: zwykła bułka pełna mąki pszennej i drożdży – oto przepis facaccia.
Nie ukrywam, że focaccię robi się długo. Całkowity czas przygotowania to koło 2 godziny, ale spokojnie więcej w tym czekania niż robienia 🙂 Przepis focaccia? Wszytko znajdziesz w tym wpisie.
Jak podaje nam Wikipedia: „Focaccia – potrawa kuchni włoskiej, jest to rodzaj pieczywa, będącego podstawą pizzy. Każdy region Włoch może się pochwalić inną odmianą focaccia, od suchego, z solą, ziołami (rozmaryn, szałwia) polanego oliwą ciasta, do pulchnego z suszonymi pomidorami i oliwkami. Zazwyczaj podawane na ciepło.” Chcesz znać więcej teorii zajrzyj pod hasło: focaccia
Przepis na pyszną focaccię
Składniki – przepis focaccia:
500g mąki pszennej
50g świeżych droższy (akurat miałam zapas suchych, więc takich dzisiaj użyłam, jeżeli użyjesz suche to 10g – jedna saszetka)
250 ml ciepłej wody
1,5 łyżeczki soli (mała łyżeczka do herbaty)
1 łyżka cukru (do roztworu)
50 ml oliwy z oliwek
Dodatki na wierzch focaccii:
oliwki czarne i zielone, sól morska gruboziarnista, oliwa z oliwek
Jak przygotować focaccię? – przepis focaccia
Jak każde ciasto drożdżowe zaczynamy od przygotowania rozczynu. Do dużej miski wsyp drożdże, dodaj łyżkę cukru, 2 łyżki płaskie mąki pszennej i 50 ml wody. Wszystko wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut. Rozczyn wyrośnie.
Następnie do rozczynu dodaj wszystkie składniki: 0,5 kg mąki, 250 ml wody, sól, 50 ml oliwy. Wszystko zmiksuj mikserem używając mieszadełek z hakami. Gdy ciasto stanie się elastyczne przykryj je ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 60 minut.
Formę (wymiary około 40cm/60cm) wyłóż papierem do pieczenia i posmaruj oliwą. Ciasto wyłóż do foremki i rozprowadź. Palcem zrób wgłębienia i posmaruj odrobiną oliwy z oliwek. Odstaw ciasto na 20 minut do ponownego wyrośnięcia.
Po tym czasie poukładaj pokrojone oliwki (możesz je wcisnąć palcem, żeby lepiej trzymały się ciasta) i posól gruboziarnistą solą morską. Wstaw do piekarnika na 20 minut na 210 st.C
To bez wątpienia najbardziej popularny przepis na focaccię. Pamiętaj, że jest to przepis pełen glutenu, który warto w codziennej diecie ograniczać, ale raz na ruski rok można sobie zaszaleć. Smacznego!
Jeśli natomiast szukasz czegoś bardziej zdrowego odsyłam Cię do mojego przepisu na zapiekankę warzywno-mięsną. Bez wątpienia jest to przepis godny uwagi, który wyjdzie Ci na zdrowie!
Uwielbiam focaccię, robię jak zamiast chleba, ale znika niemal od razu na ciepło. Każdy urywa sobie kawałek i już po niej 😉 Robi się ją dłuuuugo, ale jak akurat jest się w domu to można zarezerwować 2 godziny i gotowa.
I się skusiłam na zrobienie pierwszy raz w życiu focacci. Na gorąco wyśmienita 🙂
Ha ha Ha GLUTEN party, niezły tytuł. Ale faktycznie sama mąka. Moje dzieci jak dopadną pszenną czy to w formie bułek, pizzy, makaronu czy focaccii to wszystko znika w mgnieniu oka.