przepis focaccia

Gluten party czyli wytrawna focaccia

Czasami się zdarza, że chlebak świeci pustkami. Szczególnie jesienną i zimową aurą ciężko wybrać się do piekarni po bułki. Wtedy wolę przygotować coś wytrawnego w kuchennym zaciszu. Dzisiaj, późnym wieczorem, wjechała na stół focaccia. Pytasz się co to takiego? Prawdę mówiąc nic szczególnego. Można by rzec: zwykła bułka pełna mąki pszennej i drożdży – oto przepis facaccia.

Nie ukrywam, że focaccię robi się długo. Całkowity czas przygotowania to koło 2 godziny, ale spokojnie więcej w tym czekania niż robienia 🙂 Przepis focaccia? Wszytko znajdziesz w tym wpisie.

Focaccia bułka z oliwkami

Jak podaje nam Wikipedia: „Focaccia – potrawa kuchni włoskiej, jest to rodzaj pieczywa, będącego podstawą pizzy. Każdy region Włoch może się pochwalić inną odmianą focaccia, od suchego, z solą, ziołami (rozmaryn, szałwia) polanego oliwą ciasta, do pulchnego z suszonymi pomidorami i oliwkami. Zazwyczaj podawane na ciepło.” Chcesz znać więcej teorii zajrzyj pod hasło: focaccia

Przepis na pyszną focaccię

Składniki – przepis focaccia:
500g mąki pszennej
50g świeżych droższy (akurat miałam zapas suchych, więc takich dzisiaj użyłam, jeżeli użyjesz suche to 10g – jedna saszetka)
250 ml ciepłej wody
1,5 łyżeczki soli (mała łyżeczka do herbaty)
1 łyżka cukru (do roztworu)
50 ml oliwy z oliwek

Dodatki na wierzch focaccii:

oliwki czarne i zielone, sól morska gruboziarnista, oliwa z oliwek

Jak przygotować focaccię? – przepis focaccia

Jak każde ciasto drożdżowe zaczynamy od przygotowania rozczynu. Do dużej miski wsyp drożdże, dodaj łyżkę cukru, 2 łyżki płaskie mąki pszennej i 50 ml wody. Wszystko wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut. Rozczyn wyrośnie.

Następnie do rozczynu dodaj wszystkie składniki: 0,5 kg mąki, 250 ml wody, sól, 50 ml oliwy. Wszystko zmiksuj mikserem używając mieszadełek z hakami. Gdy ciasto stanie się elastyczne przykryj je ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 60 minut.

mikser mieszadełka z haczykami

Przepis na focaccię

Formę (wymiary około 40cm/60cm) wyłóż papierem do pieczenia i posmaruj oliwą. Ciasto wyłóż do foremki i rozprowadź. Palcem zrób wgłębienia i posmaruj odrobiną oliwy z oliwek. Odstaw ciasto na 20 minut do ponownego wyrośnięcia.

Cisto na focaccię

Po tym czasie poukładaj pokrojone oliwki (możesz je wcisnąć palcem, żeby lepiej trzymały się ciasta) i posól gruboziarnistą solą morską. Wstaw do piekarnika na 20 minut na 210 st.C

przepis focaccia

To bez wątpienia najbardziej popularny przepis na focaccię. Pamiętaj, że jest to przepis pełen glutenu, który warto w codziennej diecie ograniczać, ale raz na ruski rok można sobie zaszaleć. Smacznego!
Jeśli natomiast szukasz czegoś bardziej zdrowego odsyłam Cię do mojego przepisu na zapiekankę warzywno-mięsną. Bez wątpienia jest to przepis godny uwagi, który wyjdzie Ci na zdrowie!

 

Powiązane wpisy.

komentarze:

  1. Uwielbiam focaccię, robię jak zamiast chleba, ale znika niemal od razu na ciepło. Każdy urywa sobie kawałek i już po niej 😉 Robi się ją dłuuuugo, ale jak akurat jest się w domu to można zarezerwować 2 godziny i gotowa.

  2. Ha ha Ha GLUTEN party, niezły tytuł. Ale faktycznie sama mąka. Moje dzieci jak dopadną pszenną czy to w formie bułek, pizzy, makaronu czy focaccii to wszystko znika w mgnieniu oka.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *