zawijasy z ciasta francuskiego

Francusko-polska kolacja w 20 minut – zawijasy z ciasta francuskiego

Dzisiaj mega szybka kolacja dla rodziny – zawijasy z ciasta francuskiego. Zazwyczaj otwieram lodówkę i patrzę co trzeba jak najszybciej zużyć. Dzisiaj na kolację wjeżdża ciasto francuskie, które przeleżało już zbyt długo w lodówce. Przyrządziłam je z dodatkami.

Zawijasy z ciasta francuskiego – to jest idealny pomysł dla każdego małego leniucha-łakomczucha 🙂 To będzie coś zupełnie innego niż wcześniejszy przepis na zapiekankę warzywną z ciasta francuskiego.

ciasto francuskie z szynką jajkiem i serem

Co potrzebujesz do przyrządzenia zawijasów z ciasta francuskiego?

Składniki:
1 ciasto francuskie (gotowe)
2 ugotowane na twardo jajka
5 plastrów szynki
5 plastrów sera żółtego
1 serek śmietankowy do smarowania

zawijasy z ciasta francuskiego

Jak przygotować zawijasy z ciasta francuskiego?

Piekarnik nagrzej do temperatury 200-200 st.C.
Rozwiń ciasto francuskie. Posmaruj równomiernie całą powierzchnię ciasta serkiem śmietankowym (wystarczą 3-4 łyżeczki). Połóż plastry sera i szynki oraz pokrojone dwa jajka. Jajka siekam na drobne kawałeczki. Następnie zawiń ciasto w wałek i pokój na plastry o grubości około 1,5cm. Piecz zawijasy przez około 15 minut.

ciasto francuskie na kolację

Kolacja gotowa, a jak ładnie wygląda 🙂

Dodatkowo, podczas gdy zawijasy dochodziły w piekarniku, na patelni uprażyłam słonecznik z odrobiną oliwy i solą morską – jest to świetny dodatek, który urozmaici zawijasy.

Powiązane wpisy.

komentarze:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *