Dzisiaj mega szybka kolacja dla rodziny – zawijasy z ciasta francuskiego. Zazwyczaj otwieram lodówkę i patrzę co trzeba jak najszybciej zużyć. Dzisiaj na kolację wjeżdża ciasto francuskie, które przeleżało już zbyt długo w lodówce. Przyrządziłam je z dodatkami.
Zawijasy z ciasta francuskiego – to jest idealny pomysł dla każdego małego leniucha-łakomczucha 🙂 To będzie coś zupełnie innego niż wcześniejszy przepis na zapiekankę warzywną z ciasta francuskiego.
Co potrzebujesz do przyrządzenia zawijasów z ciasta francuskiego?
Składniki:
1 ciasto francuskie (gotowe)
2 ugotowane na twardo jajka
5 plastrów szynki
5 plastrów sera żółtego
1 serek śmietankowy do smarowania
Jak przygotować zawijasy z ciasta francuskiego?
Piekarnik nagrzej do temperatury 200-200 st.C.
Rozwiń ciasto francuskie. Posmaruj równomiernie całą powierzchnię ciasta serkiem śmietankowym (wystarczą 3-4 łyżeczki). Połóż plastry sera i szynki oraz pokrojone dwa jajka. Jajka siekam na drobne kawałeczki. Następnie zawiń ciasto w wałek i pokój na plastry o grubości około 1,5cm. Piecz zawijasy przez około 15 minut.
Kolacja gotowa, a jak ładnie wygląda 🙂
Dodatkowo, podczas gdy zawijasy dochodziły w piekarniku, na patelni uprażyłam słonecznik z odrobiną oliwy i solą morską – jest to świetny dodatek, który urozmaici zawijasy.
mniam, jutro kupię ciasto francuskie. Jakoś dawno o nim zapomniałem.
ha ha ha, trochę taka kobieca ta kolacja jeżeli chodzi o kształt :))))