Dzisiaj lecimy z przepisem na chleb żytni. Niestety jeszcze nie na zakwasie, bo mój, na razie sobie rośnie, więc wykorzystuję reszki drożdży, które zostały po chałce 🙂
Co potrzebujesz?
Składniki na chleb żytni:
40 g drożdży świeżych
2 płaskie łyżeczki cukru
350 ml wody lekko ciepłej, ale nie wrzącej
0,5kg mąki żytniej 2000
1,5 łyżeczki soli
100g siemienia lnianego (opcjonalnie)
1. Zaczynamy od przygotowania rozczynu drożdży. Do miski rozkrusz drożdże, dodaj do nich 2 płaskie łyżeczki cukru, 50 ml wody lekko ciepłej, 2 łyżki mąki żytniej, wymieszaj wszystko by uzyskać w miarę jednolitą masę (nie przejmuj się grudkami), przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ja odstawiam w okolice kaloryfera (zimą lub jesienią), latem i wiosną tak by padało na miskę słońce. Po 20 minutach rozczyn będzie gotowy.
2. Do wyrośniętego rozczynu dodaj pozostałą mąkę, 1,5 łyżeczki soli, i 300 ml wody. Wymieszaj ręcznie lub mikserem. Jeżeli będzie za mało wody możesz zawsze dolać w razie potrzeby. Tak przygotowane ciasto przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 1 godzinę.
3. Teraz przygotuj słonecznik:
200g łuskanego słonecznika
łyżka oleju (słonecznikowy lub rzepakowy)
Na patelnię wlej łyżkę płaską oleju + pestki i smaż na małym ogniu aż się zarumienią. Od czasu do czasu mieszaj. Jak będą gotowe odstaw do wystygnięcia.
4. Po upływie godziny wymieszaj wyrośnięte ciasto, dodaj siemię lniane, słonecznik i przełóż do keksówki wyścielonej papierem do pieczenia. Papier możesz zwilżyć odrobiną oleju i oprószyć lekko mąką żytnią, aby chleb się nie przykleił. Blaszkę przykryj ścierką i ponownie odstaw do wyrośnięcia na 20 minut.
5. Nagrzej piekarnik do 200 st. C. Przed włożeniem chleba do piekarnika wierzch posyp odrobiną mąki. Tak przygotowany włóż na 15 minut. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 180 st. C i pozostaw go jeszcze na 40 minut.
I chleb żytni na drożdżach gotowy!
Pięknie wygląda, w sumie jeszcze nigdy chleba nie robiłam, wygląda, że jest łatwy do zrobienia.