Chałka, chała – w kuchni polskiej słodkie (…) puszyste, drożdżowe pieczywo pszenne w postaci zaplecionego warkocza. Można także spotkać wypieki w kształcie bułek lub wałka zamkniętego w okrąg.
Tak właśnie definiuje chałkę Wikipedia. Chałka przepis idealny bez zaplatania warkoczy!
Wrzucam Wam prosty przepis na słodkie pieczywo. Idealne na kolację do szklanki mleka.
Chałka – nie musi być to zapleciony warkocz. Dla uproszczenia używam do wypieku chałki blaszki. Na papierze do pieczenia układasz kawałki ciasta jak ci się podoba. Mogą być to kuleczki, paski, zawijasy. Chałka z poniższego przepisu jest puszysta i smaczna.
Co potrzebujesz do zrobienia chałki?
Ciasto drożdżowe – chałka przepis:
0,5kg mąki pszennej
50g drożdży świeżych lub 7g drożdży w proszku
250 ml mleka
60g masła
80 g cukru
1 jajko
mała łyżeczka soli
Kruszonka:
50g mąki pszennej
50 g masła
50 g cukru
+ jedno jajko do smarowania
Jak przygotować?
Ciasto na chałkę:
Jeżeli używasz drożdży świeżych musisz przygotować zaczyn. Do miski wkładasz 50g drożdży (rozdrobnij je ręką), płaską łyżkę cukru, 2 płaskie łyżki mąki i 50 ml mleka (najlepiej ciepłego, nie z lodówki). Wszystko mieszasz łyżką i odstawiasz do wyrośnięcia na 20 minut. Jeżeli masz droższe instant w proszku, pomijasz ten etap i dodajesz je bezpośrednio do mąki.
Do wyrośniętego zaczynu wsypujesz 500g mąki pszennej, 80g cukru, 250 ml mleka, 60g masła, łyżeczkę soli i 1 jajko. Ucierasz mikserem (około 4 minuty), aż wszystko się ze sobą połączy (jeżeli ciasto jest za mokre, możesz zawsze dosypać więcej mąki). Odstawiasz ciasto do wyrośnięcia na 1 godzinę w ciepłe miejsce (jesienią lub zimą może być to okolica kaloryfera).
W tym czasie przygotuj tradycyjną kruszonkę
W miseczce wymieszaj 50g mąki pszennej, 50 g masła, 50g cukru. Jak masa się połączy wsadź ją do lodówki, aby się schłodziła – będzie łatwej je zetrzeć na tarce.
Blachę o wymiarach około 40cm/30cm wykładasz papierem do pieczenia. Jak ciasto już wyrośnie, układasz kawałki ciasta na blachę. Tutaj możesz zaszaleć: uformować np. zawijasy, kulki. Tak przygotowaną blachę odstawiasz na kolejne 20-30 minut do wyrośnięcia.
Po tym czasie rozbijasz w miseczce jajko i smarujesz nim wierzch ciasta.
Wyjmij kruszonkę z lodówki i zetrzyj ją na tarce nad ciastem.
Tak przygotowane ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika temperatura 180 st. C góra-dół. na 40 minut.
Zobacz jak pięknie wyrosło:
mmmmm, ale nabrałem ochoty na drożdżówkę 🙂